Faskiamanipulaatio

Faskia eli peitinkalvo on sidekudosta, joka ympäröi ja yhdistää kaikkia lihaksia, luita, hermoja ja elimiä. Faskioiden tehtävänä on liikkeen ja kehon hallinta, koordinaatio, propriseptiikka (asento- ja liikeaisti), voimantuotto sekä voimanvälitys. Liikkumisen ja yksittäisten liikkeiden aikana kalvot liukuvat toisiinsa nähden. Faskioiden välissä oleva geelimäinen aine (hyalyronihappo) toimii liukastusaineena. Liukumisen estyessä faskioissa olevat hermopäätteet alkavat toimia ja tämä aistitaan kipuna tai kiristyksenä. Faskiat voidaan jakaa pinnalliseen, syvään ja viskeraaliseen, eli sisäelimiin liittyvään, kalvoon. Kullakin on omat ominaisuutensa ja suhteet niitä ympäröiviin rakenteisiin.

Faskian kireys voi aiheuttaa mm. asentotuntoaistimusten ongelmia, liikkeen hallinnan ongelmia sekä kipua. Näitä toimintahäiriöitä voivat aiheuttaa mm. vanhat ja/tai hoitamattomat vammat, arpikudokset, leikkausarvet, liiallinen rasitus, yksipuoliset ja toistuvat liikkeet (esimerkiksi seuraaminen) tai liikerajoitteitteet nivelissä. 

Faskiamanipulaatio perustuu anatomisiin faskiapisteisiin, joita käsitellään kitkahieronnalla. Faskiapisteet voivat olla hyvin kivuliaita. Kitkan ja lämmön avulla pyritään normalisoimaan faskian toimintaa ja vapauttamaan toisiinsa liimautuneita faskiakerroksia. Tavoitteena on vähentää liikerajoitteista aiheutuvaa kipua sekä parantaa liikkuvuutta ja suorituskykyä.

Hoitoa suositellaan koirille, joilla on tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuva vaiva tai sairaus. Esimerkiksi epäpuhtautta tai ongelmia liikkeissä, puolieroja lihaksistossa ja suorituskyvyn ongelmissa.

Hoidon vasta-aiheita ovat kuume, infektiot, akuutit iho-ongelmat ja vammat, vahva lääkitys (tarkista elänlääkäriltäsi) sekä käytöshäiriöt. Kuitenkin mikäli käytöshäiriö johtuu tuki- ja liikuntaelimistön vaivasta voi faskiamanipulaatiosta olla hyötyä.

Olen käynyt Fascia manipulation by Stecco level I-kurssin opettajina Tuulia Luomala ja Mika Pihlman. Teen hoitoja vielä harjoitustyönä asiakkaiden vähyyden vuoksi.

Juuri ennen hoitoa ei ole syytä treenata tai tehdä pitkää lenkkiä koiran kanssa, sillä rasituksen jälkeen kalvojen on todettu olevan herkempiä aistimaan kipua. Hoidon jälkeen koiralla tulee olla pari vuorokautta (48h) lepoa eli ei treenejä, metsälenkkejä, koirapuistoilua tai painimista kaverikoiran kanssa tuona aikana. Hoitokertojen määrä on yksilöllistä.

Faskia- eli kalvomanipulaatio on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin kehitetty hoitomuoto, jonka on kehittänyt italialainen fysioterapeutti Luigi Stecco. Menetelmä on kehittynyt viimeisten 40 vuoden aikana tutkimusten ja käytännön hoitojen avulla.

Faskioista ja faskiamanipulaatiosta löydät lisää tietoa näistä linkeistä:

http://www.fascialmanipulation.com

http://www.fasciamanipulaatio.fi/esittely/