Miksi koiria hierotaan?

Onko koirasi kankean oloinen? Eikö hyppääminen oikein onnistu? Onko koirasi liukastunut? Tai törmännyt johonkin? Meneekö koirasi muuten vain jumiin tai harrastatteko jotain lajia säännöllisesti? Onko sille tullut käytösongelmia, tassun kalvamista tai vetäytyykö se omiin oloihinsa? Onko koirasi ylivilkas?

Jos vastasit kyllä, saattaa koirallasi olla lihaskireyksiä. Eri syistä johtuva lihasjännitys syntyy usein pikkuhiljaa ja aiheuttaa pahimmillaan kovaakin kipua. Kivun tunnistaminen voi olla haasteellista niin omistajalle kuin alan ammattilaiselle, koska koirat eivät osaa puhua eivätkä välttämättä näytä kipuaan. Lihaskireys voi esiintyä peitsaamisena, toisen lonkan päällä istumisena, venyttelyjen loppumisena tai jopa jatkuvana venyttelynä. Koira saattaa vältellä kosketusta tai jotain liikettä, esimerkiksi istumista. Se voi olla ylivilkas, jopa aggressiivinen tai vetäytyä syrjään. Hieronta lievittää kipuja laukaisemalla ja ennaltaehkäisemällä jännitystiloja.

Kaikki koirat voivat kärsiä lihaskireyksistä, olipa koira sitten nuori, vanha, aktiiviharrastaja, metsästyskoira tai kotikoira. Terveeltäkin vaikuttava lihaksisto tarvitsee lihashuoltoa. Useilla koirilla on pieniä jumeja/kireyksiä, jotka eivät vaikuta päivittäiseen elämään. Hieronta on tärkeä osa koiran lihashuoltoa.

HIERONTA ON YKSI PARHAITA KEINOJA ENNALTAEHKÄISTÄ VAIVOJEN SYNTYMINEN

Normaalisti alle vuoden ikäisellä koiralla harvoin on tarvetta hierontaan, ellei taustalla ole rakenteellinen ongelma tai trauma. Hierontatilanteeseen ja vieraan ihmisen käsittelyyn on kuitenkin hyvä tottua jo nuorena. Lisäksi yhä nuoremmilla koirilla aloitetaan harrastamaan eri lajeja, myös tavoitteellisesti.  Tällöin on syytä pitää huolta koiran lihaskunnosta ja käydä säännöllisesti hieronnassa!

Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, parantaa imunestekiertoa (mm. turvotus vähenee), rasituksesta palautuminen nopeutuu sekä lihasten kimmoisuus ja elastisuus lisääntyy.

 Hieronta myös helpottaa stressiä, rauhoittaa sekä tasapainottaa mieltä ja kehoa. Arempikin koira oppii pikku hiljaa luottamaan omien positiivisten kokemusten perusteella hierojaansa!

Hieronta on tehokas tapa tarkkailla koiran hyvinvointia!

 

MILLOIN KOIRAA EI VOI HIEROA?

  • akuutti trauma
  • venähdys, revähdys , jännevaurio, ruhjevauriot -> 3 vuorokauden varoaika
  • avohaava, luunmurtumat
  • erilaiset infektiot ja tartuntataudit esim. kennelyskä -> odotetaan toipumista ja lääkekuurin loppumista)
  • kuume, ripuli, oksentelu
  • rokotus; suositeltavaa on pitää viikko hieronnan ja rokotuksen välissä
  • tiineyden viimeinen kolmannes
  • syöpä, kasvaimet; omistajan päätöksellä voidaan koira hieroa ja helpottaa täten kipuja